Prestestien Borettslag- et gigantisk bergvarmeprosjekt i Åsane - Thunestvedt
/
/
Prestestien Borettslag- et gigantisk bergvarmeprosjekt i Åsane
Bergvarme i Prestestien
Prestestien Borettslag- et gigantisk bergvarmeprosjekt i Åsane
Aktuelt
Byggtype:  Bergvarme
Tidsperiode:  2018-2020
Dette er historien om hvordan Norges tredje største borettslag gikk fra elektrisitet og olje- og gassoppvarming til bergvarme.

Prestestien Borettslag er et av Norges største borettslag. Plassert i vakre omgivelser i Åsane, 10km utenfor Bergen sentrum. Borettslaget består av i alt 655 leiligheter, 2500 beboere, fordelt på 3 høyblokker og 14 lavblokker.

Fra elektrisitet og olje-gassoppvarming til bergvarme.

Om prosjektet

26000 meter boring fordelt på 130 energibrønner, hvert hull med en dybde på hele 200 meter. Dimensjonene i prosjektet er på papiret ganske så imponerende. Bergvarmeprosjektet i Prestestien Borettslag er et av de største i sitt slag i Norge.

130 energibrønner og teknisk rom med varmepumpeanlegg i hver blokkjeller, vil sørge for at både varmtvann til forbruk og varme i radiatorer leveres uten forurensing av miljøet. Resultatet av dette vil være en årlig besparelse på hele 4 millioner kroner.

Prosjektet kom i gang i begynnelsen av februar 2018. Vi startet med boring, graving av grøfter for ledninger og rør, deretter fulgte boring av hull i bakken ved alle blokker til rørene som skal hente varme fra bakken. Kollektorer ble satt ned i grunnen med sirkulerende væske for å hente energi opp fra en dybde på 200 meter. Denne energien bruker varmepumpene til å varme opp radiatorene i leilighetene og produsere tappevann for beboerne. Det er også gravd grøfter for fremføring av strøm fra El-sentralen ved fyrhuset, til strømforsyning til varmepumpene i alle blokker. Totalt 6 kilometer med tilførselskabel ble lagt ned i prosjektet.

Kostnader

Prosjektet ble levert med en fastpris på ca 50 millioner kroner. Vanligvis vil en slik kostnad måtte dekkes av et banklån som igjen resulterer i økte fellesutgifter per enhet. I dette prosjektet dekker besparelsen per år allerede hele lånekostnader til Prestestien Borettslag. Det betyr at for den enkelte enhet påløper det ingen økte felleskostnader ved denne investeringen.

Anlegget har en inntjening mot investeringskostnad på i underkant av 15 år og en estimert varighet på 25-30 år. Med en slik oppgradering til en miljøvennlig og moderne miljøstandard, vil anlegget over tid bli en veldig lønnsom investering for Prestestien.

En fornøyd kunde

Borettslagstyrer Bjørn Wisnes var ikke i tvil da Prestestien borettslag skulle skifte fra olje,- elektrisitet- og gassoppvarming til bergvarme.

Vi valgte Thunestvedt til å foreta en av de største oppgraderingen i vårt borettslag noen sinne. De er fagfolk vi stoler 100 prosent på. 

Bjørn Wisnes, Borettslagstyrer Prestestien

Vi ønsket å skifte ut alt av fyringsanlegg, og gå over til bergvarme. Vi sjekket markedet grundig, og kom fram til at Thunestvedt var de beste, sier Wisnes.

Han legger til:– Vi fant ut at Thunestvedt har gjort en tilsvarende jobb på et borettslag på Voss. Deres tilbakemeldinger var veldig gode. Derfor gikk vi for Thuenstvedts fagkompetanse. De leverte også et godt og oversiktlig tilbud. I løpet av et år vil vi spare nærmere 80 prosent av dagens fyringsutgifter med å gå over til bergvarme, sier Wisnes.

Fakta:

Tid: 2018, prosjekt overlevert sensommer 2020.

Pris: ca 50 millioner.

Årlig besparelse: 4 millioner kroner.

Totalt boredybde: 26 000 meter

Antall brønner: 130

Det er ikke omfattende å gå fra gassvarme til bergvarme i seg selv, sier prosjektleder Ronny Kvamme. De store dimensjonene på denne jobben gjorde imidlertid prosjektet til et av de mest omfattende og krevende, men samtidig spennende jobbene vi har gjort.

Lyst å diskutere prosjektet eller høre om fremtidige muligheter der du bor, kontakt Ronny.kvamme@thunestvedt.no

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Rull til toppen

Vi bruker informasjonskapsler på våre nettsider for å levere gode tjenester og forbedre din brukeropplevelse. Les om personvern her.