Tenk elsikkerhet i julen - Thunestvedt
/
Tenk elsikkerhet i julen

Tenk elsikkerhet i julen

Det er på tide å pynte til jul. Noen av oss finner frem den store kassen med julepynt, mens andre kjøper inn nye dekorasjoner. Dette er i utgangspunktet helt ufarlig, i alle fall så lenge brannsikkerheten er ivaretatt.

Julen er dessverre også en høytid for boligbranner. Det er derfor ekstra viktig å være oppmerksom på potensielle brannfarer. Vi gir deg rådene om riktig bruk av skjøteledninger, og hva du bør sjekke før du slår på elektriske juledekorasjoner inne og ute

1. Kontroller gamle julelys

Har du allerede boden full av julelys og lysende dekorasjoner som skal brukes i år også? Uansett om du husket å kontrollere alt av elektrisk pynt da du ryddet det bort, bør du ta en ny runde før du setter støpselet i stikkontakten. Se etter svimerker, misfarging og brudd. Det er også viktig å kontrollere at alle lysene på samme lenke lyser likt, og at ingen blinker. Dette er ofte tegn på skade, og bør tas på alvor. Finner du skader eller feil bør du kjøpe nytt, og kjøp da av god kvalitet. Bytt gjerne til LED , da disse trykker mye mindre strøm.

2. Julelys ute

Når det gjelder utendørs belysning er det viktig å bruke utstyr som er beregnet for det. Kommer elektriske koblinger i kontakt med vann kan du få kortslutning og sikringen vil gå. Det kan også føre til varmegang.. Trenger du flere stikkontakter ute, skal dette monteres av en elektriker. Belysning skal være merket med en IP-klassifisering. Utelamper bør ha minst IP44. For innendørs bruk holder IP20. Det første tallet angir beskyttelse mot inntrenging av utvendige gjenstander, mens det andre tallet angir toleranse for vann og fuktighet.

Skal du bruke en skjøteledning ute, er det viktig at den er godkjent for utendørs bruk. Du kan altså ikke ta en hvilken som helst skjøteledning og trekke den ut

Har du planer om å pynte boligen etter amerikansk standard? Det er veldig viktig at det elektriske anlegget i boligen tåler all belastningen.

3. Sørg for at CE-merkingen er ekte

Kanskje du velger å bestille julelys på nett, eller kjøpe fra en butikk du ikke vet helt om du burde stole på. Vær nøye med å sjekke at CE-merkingen er slik den vises på nettsidene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

4. Skru av lysene om natten

Julebelysning setter stemningen for sesongen, men de trenger ikke å stå på døgnet rundt. Dermed sparer du strøm og unngår brannfare, samtidig som du sannsynligvis også blidgjør naboene.

5. Unngå ledninger i klem

Ledninger som blir liggende i klem, for eksempel i vinduskarmer eller dører, er mer utsatt for skade. Dermed kan de bli farlige å ta på, og utgjør i tillegg en brannfare. Derfor bør skjøteledninger ute kobles til godkjente utekontakter. 

6. Se opp for snubletråder

Har du små barn, et kjæledyr eller en ulykkesfugl i familien? Sørg for at det ikke ligger skjøteledninger eller grenuttak på kryss og tvers der de ferdes, da dette kan skape farlige situasjoner. Det er fort gjort å snuble, og ved uheldig slitasje kan det også være en brannfelle. Husk også å vaske og støvsuge godt rundt grenuttakene, for å unngå at støvet samler seg opp i uttakene.

7. Papirkuler

Blant de nye trendene innen julepynt, finner vi julekuler laget i tynt papir. Disse er naturligvis flotte å se på og et miljøvennlig alternativ, men vær obs på å holde de adskilt fra varme juletrelys.

8.Unngå overdreven bruk av skjøteledninger

En gammel skjøteledning som ligger sammen med julepynten år etter år, kan være morken og klar for utskiftning når du henter den frem i november eller desember. Derfor kan det lønne seg å gå over elektrisk julepynt og skjøteledninger som ikke har vært brukt på et år før de tas i bruk. Husk også å sjekke hvilke typer lyspærer dekorasjonen er laget og godkjent for. Det kan fort bli tilløp til brann i en julestjerne eller annen dekorasjon med feil type lyspære

9. Unngå overbelastning, bruk LED

En god regel er derfor å aldri koble apparater som bruker mer enn 1000 watt til en skjøteledning. Eksempler på slike apparater er panelovner, flyttbare oljeovner, tørketromler og vaskemaskiner. Overbelastning på en skjøteledning kan føre til at den blir for varm og begynner å brenne. Bruk LED-lys fremfor andre typer lyspærer. De trekker mindre strøm og avgir mindre varme, dessuten varer de lenger.

Trenger du hjelp til en sikker julebelysning, så ta gjerne kontakt med oss.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nyheter

Sjekk varmtvanns-berederen din

Ved tilsyn av elektrisk utstyr og elektrisk anlegg, oppdages ofte varmgang i støpsel/stikkontakt for varmtvannsberedere

Les mer

Lading av elbil hjemme

Det er mange som lader elbilen sin i en vanlig stikkontakt hjemme, og det er tydelig at mange ikke er klar over at denne lademetoden kun skal brukes til nødlading i ny og ne siden det kan føre til varmeutvikling og brann hvis man har uflaks.

Les mer

Du får aldri nok stikkontakter ute

Vårsolen titter frem og med det strømmer folk ut i hagene sine. Mye skal fikses etter vinteren, ofte med den fellesnevner at det involverer bruk av strøm.

Les mer

Er hytten din elsikker?

Neste uke er det for mange vinterferie i Bergen. Det betyr ekstra tid med familien og gjerne en tur på hytten. Mange er gjerne på hytten allerede med hjemmekontor. Men har du egentlig tenkt over elsikkerheten på hytten?

Les mer

Oppgrader med ELKO Plus

Planlegg oppgraderingen av hjemmet ditt med ELKO Plus og gi hjemmet ditt den siste finishen det fortjener.

Les mer

Elsikkerhet i sprengkulden

Sprengkulden er for alvor over oss og mange sliter med å holde på varmen. Enkelte …

Les mer

Ta det med ro – det er et ELKO Smarthus

ELKO Smart Home» lar deg enkelt styre lys og varme i ditt hjem. Dine eksisterende dimmere og termostater kan uten vansker byttes ut med ELKO Smart Home produkter.

Les mer

Lading av elbil i kulden

Når gradestokken kryper ned mot – og under null, vil de fleste med elbil merke at rekkevidden blir kortere og ladetiden blir lengre.

Les mer

Et godt julegavetips til deg selv eller andre kan være en komfyrvakt

Har du komfyrvakt? Jul og nyttårsfeiring står nå foran oss. Kos, samvær og god mat …

Les mer

Tenk elsikkerhet i julen

Julen er dessverre også en høytid for boligbranner. Det er derfor ekstra viktig å være oppmerksom på potensielle brannfarer.

Les mer

Lærlinger er fremtiden vår

Som lærling i Thunestvedt får du fagopplæring av høy standard og store utfordringer i læretiden

Les mer

Tavlebygg på vei til rådhuset

Tavleverkstedet klar med en stor leveranse til Bergen Rådhus.

Les mer

Ikke prøv å leke elektriker hjemme

Vi opplever dessverre stadig å rette opp feil i elektriske anlegg etter useriøse aktører eller hobbyelektrikere

Les mer

Tips til utebelysning

Utelys. Hvor skal jeg begynne? Vi gir deg noen tips til hva du bør tenke på før du setter i gang.

Les mer

Har du sjekket sikringsskapet ditt i det siste?

Har den gamle sikringen gått, uten at du vet hvorfor? Dette kan være et tegn på at det er på tide å bytte sikringsskap.

Les mer

ELKO Smart. Velkommen til fremtiden allerede i dag.

ELKO er Norges fremste leverandør av elektromateriell gjennom 75 år. Nå tar de steget videre fra stikkontakter og lysbrytere.

Les mer

Har du installert overspenningsvern?

Høsten har kommet og med den øker gjerne også naturkreftene rundt oss. Høsten kan derfor være viktig tidspunkt for å ta en titt inn i i sikringsskapet.

Les mer

Norges hyggeligste elektriker 2020

343 nominasjoner og over 22 000 nominasjoner kunne ikke ta feil. Geir Mæhle er Norges hyggeligste elektriker.

Les mer

Barne- og ungdomsykehuset tar form

Byggetrinn 2 av det nye Barne- og ungdomsykehuset i Bergen omfatter ca. 50 000 m2. …

Les mer

Brann Stadion ny tribune

Vi gratulerer Brann Stadion med ny tribune. Magnus M. Thunestvedt AS har levert den totale …

Les mer

Forbud mot bruk av oljefyr

Fra nyttår trer forbud mot bruk av oljefyr i kraft. Nygård sentrum borettslag er et …

Les mer

Thunestvedt endrer logo

Thunestvedt er i en prosess hvor vi gjør en oppfrisking av profilen vår. Dette innebærer …

Les mer

Kjøper Pettersson & Gjellesvik

Det er med stor glede og entusiasme ledelsen i Magnus M. Thunestvedt AS kan informere …

Les mer

Oppstart Svegatjørn

Magnus M. Thunestvedt AS har startet på elektroarbeidene på vegstrekningen Svegatjørn-Rådal på E39. Rekordkontrakten på …

Les mer

Nye lærlinger

Vi ønsker velkommen til årets flotte lærlinger. Som lærling i Thunestvedt får du fagopplæring av …

Les mer
Rull til toppen

Vi bruker informasjonskapsler på våre nettsider for å levere gode tjenester og forbedre din brukeropplevelse. Les om personvern her.