Ikke-faglærte kan kun utføre «mindre arbeider» på elektriske anlegg og elektrisk utstyr.
For deg som er litt over gjennomsnittet praktisk anlagt er det ikke noe problem å gjøre mye i hjemmet selv. Du må bare være klar over hva du trygt kan gjøre selv og hva du skal overlate til oss.
Vi opplever dessverre stadig å rette opp feil i elektriske anlegg etter useriøse aktører eller hobbyelektrikere. Ikke prøv å lek «handyman», da det er kun registrerte installatører som har lov til å utføre arbeid på den faste installasjonen. Konsekvensene her kan her bli fatale og i verste fall ende med brann og/eller dødsfall. Regelverket åpner imidlertid opp for at «mindre arbeider» kan utføres av ufaglærte.
I denne sammenheng betyr «mindre arbeider» følgende:
- Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser.
- Montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel.
- Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25A, med og uten jording.
- Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter til og med 25A, med og uten jording.
- Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16A, med og uten jording.
- Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere.
- Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.
Selv om elmateriell kan kjøpes av hvem som helst, er det kun registrerte virksomheter som kan installere materiellet. Butikkene som selger elmateriell er pålagt å informere deg om dette før kjøpet gjøres. Du kan heller ikke installere materiellet selv for deretter å be en installatørvirksomheten om å koble det til anlegget i huset. Det er brudd på forskriftene
Ved kobling av bevegelige ledninger er det viktig å påse at lederne ikke blir skadet når isolasjonen fjernes og at det blir god elektrisk kontakt i tilkoblingsklemmene. Husk også at bevegelige ledninger skal strekkavlastes rundt den ytre kappen på ledningen. Dersom utstyret krever jording, er det viktig å benytte en ledning med jordleder. Denne er gul/grønn og skal tilkobles jordklemme både i støpselet og på utstyret.
Bytte støpsel, men ikke stikkontakt!
Støpsel er en ting man enkelt kan fikse selv, men stikkontakten bør man holde seg langt unna. For ordens skyld: Stikkontakten er den som sitter på veggen, støpselet er pluggen!
Også dekselet på stikkontakten kan du skifte, men noe ut over dette skal du absolutt ikke gjøre på egenhånd. En god huskeregel er at ting som er montert fast er jobben til elektrikere.

Taklampen kan du som regel fikse selv
Med mindre taklampen er en del av den faste installasjonen kan du enkelt bytte denne selv. Da kan du skifte og koble til lampene som henger i krok fra taket eller lignende. Som sagt, de kan ikke være en del av den faste installasjonen, noe som betyr at de må ha støpsel, kronklemme eller en såkalt «sukkerbit» til å koble på.
Husk at du også må ha strekkavlastning på selve ledningen – ledninger er skjøre og bør ikke belastes fysisk
Ligg unna varmekablene!
Mange tror de kan spare penger på å legge varmekablene selv, for deretter å be en elektriker om å koble det til det elektriske anlegget i huset. Ikke-faglærte har verken lov å legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler. Det er kun fagfolk som kan gjøre dette
Husk at ulovlig installering av elektrisk materiell kan gi avkorting/bortfall av forsikring ved brannskade. Elektrisk materiell for fast installasjon skal kun monteres av registrert installasjonsvirksomhet (installatør/elektriker), eks. på slikt materiell er:
- Legging og tilkobling av varmekabler
- Tilkobling av innfelt belysning (downlight) og fastmonterte lamper for 230 V.
- Ny installasjon og skifting av fastmonterte brytere, stikkontakter, dimmere og koblingsbokser.
- Arbeid i sikringsskap.
Sjekk pakningen eller butikkhylle for hvilke produkter som KUN kan installeres av en registrert installasjonsvirksomhet.

Hva er ulovlige elektroinstallasjoner
- Elektrisk installasjon utført av ufaglært.
- Installasjon som anses farlig og kan føre til berørings- og brannfare.
- Markedsføring for elektriske arbeider uten tilstrekkelig kompetanse og kvalifikasjoner jf. krav i fek.
- Ukjent installatør som står ansvarlig for utvidelse eller nyanlegg.
- Utenlandske installatører som utfører elektroinstallasjoner uten godkjenning.
- Elektrikere som utfører og selvstendig påtar seg ansvar for installasjon hos tredjepart uten å tilfredsstille krav i fek.
Hva du har lov til å gjøre selv fremkommer av Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske enlegg og elektrisk utstyr §6, med veiledning.
Virksomheter som har tillatelse til å utføre elektriske arbeider i Norge er oppført i Elvirksomhetsregisteret. Finnes de ikke der, har de ikke lov til å gjøre jobb hos deg.