Thunestvedt hjelper deg med å lyse opp hagen din
Høsten og vinteren er lang og mørk i Norge. Derfor er vi kanskje litt over gjennomsnittet opptatt av utelys her til lands. For å hjelpe deg litt på vei og kanskje gå sesongen litt lysere i møte, spurte vi våre flinke fagfolk her på huset om noen råd.
Hvor skal jeg begynne, spør mange oss. Jo, du må først og fremst tenke på om de løsningene du ønsker å montere ute tåler det norske klimaet. Deretter planlegg ledningstrekket og hvilke muligheter du har innenfor hva som allerede er lagt frem av strøm. Snakk med en elektriker som i tillegg til å gjøre jobben sikkert og estetisk pent, også kan rådgi deg på de gode løsningene.
Velg den riktige IP klassifiseringen
En IP-klassifisering beskriver hvilken beskyttelsesgrad lysarmaturet har. Altså hvor mye vann og støv som kan trenge inn. En IP-klassifisering består av to tall. Det første tallet beskriver beskyttelse i forhold til inntrengning av objekter som f.eks. støv. Det andre tallet beskriver beskyttelse i forhold til vann. Utendørs er det mye fuktighet, jo høyere IP-klassifisering dess sikrere.
IP23 = Regnsikkert. Godt beskyttet og tørr del av hus.
IP44 = Beskyttet mot vannsprut fra alle retninger. Typisk husvegg som er eksponert.
IP68 = Vanntett. Du beveger deg bort ifra hus med pullerter og uplight i hageområdet.
Innfelt spot i terrasse
Spotter som er innfelt i terrassebordene gir en tøff indirekte belysning. Bruk armaturer som tåler å stå ute i alle værtyper.

LED striper
Fordelen med IP sikre LED- striper er den fleksibiliteten du har i forhold til lengder og vinkler.. Har du områder som er trange og vanskelige å jobbe på, kan LED- striper være en godt alternativ. Innfelte LED-striper mellom trebord, under rekkverk, under trinn i en trapp eller over garasjeporten, mulighetene er uendelige.
Planter og detaljer
Hvis du vil belyse trær, busker eller fasaden, velg spotlights. Store trær kan gjerne kreve flere lyspunkt, men det vil gi en veldig fin atmosfære i hagen. Hvis du ønsker å ta det helt ut. Velg en løsning som lar deg skifte farge på lyset via app løsning (eks Philips Hue).

Trappebelysning
Veldig fint som markeringslys og setter samtidig fantatiske steminger i områder med bevegelse. Rammer inn et ofte kjedelig parti og ønsker besøkende velkommen på en fin måte. Ønsker du ikke å ha lysene aktiv hele tiden anbefaler vi natt- eller bevegelsessensor i kombinasjon. Ofte kan det ved rehabilitering være lurt å planlegge for fremtidig lyssetting ved å legge tilgjengelige trekkerør. Dette gjelder spesielt om du skal bygge trapp i betong. Velg mellom punktlys eller LED striper. Det avhenger litt av hvilket uttrykk du vil ha. Et lite tips for trappebelysning kan kanskje være at «less is more» ofte er gjeldende. Du skal som regel ikke bygge en flystripe i trappen.

Pullerter
Lavt plasserte lamper gir trygg ferdsel og bør planlegges i områder hvor man ferdes mye og ønsker trygg bevegelse. Eksempelvis oppkjørsel, til postkasse og søppelspann.

Opp og ned lys
En veggmontert lampe som lyser oppover og nedover lyser opp fasade samtidig som du får mer lys på terrassen. Dette er en veldig fin måte å unngå blendende lys. Lys også gjerne opp husnummeret ditt.
Husk også å ta hensyn til naboer når du lyssetter boligen din. Kraftig lys kan virke sjenerende for andre som ikke gjerne ønske å få lyst opp sine boliger på samme måte som din. Vi anbefaler også LED-pærer som både er energibesparende og har lang holdbarhet, ideelt både for miljøet og lommeboken.
Gi oss en lyd, så hjelper vi deg gjerne med råd, tips og montering av dine utelys.